Als ouder zie je je kindje razendsnel groeien, en bij elke mijlpaal stel je jezelf nieuwe vragen. Eén daarvan kan zijn: wanneer is het tijd om geen romper meer te gebruiken? Een eenvoudige vraag, maar het antwoord kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. In deze blog geven we je praktische tips en adviezen om je te helpen beslissen wanneer het tijd is om de romper achterwege te laten.
De voordelen van een romper
De romper is een geliefd kledingstuk voor baby’s en jonge kinderen. Het is een soort body met drukknoopjes aan de onderkant, wat het makkelijk maakt om luiers te verschonen zonder het hele kledingstuk te hoeven uittrekken. Rompers houden luiers op hun plaats en zorgen ervoor dat je baby blijft, zonder dat het kledingstuk om hoog kruipt. Bovendien voorkomen ze dat het kleintje een bloot ruggetje en buikje heeft, wat vooral belangrijk is in de koudere maanden.
Dan heb je in de categorie rompers ook nog een soort overslagrompers. Deze zijn, en we spreken uit ervaring, al helemaal fantastisch. In plaats van dat je het rompertje nog over het hoofdje moet trekken, hoeft dat hierbij niet. Nou goed, je snapt vast wel wat we bedoelen, want dit is niet per definitie de informatie waar je voor bent gekomen.
De eerste overwegingen
Nee, nee, daarentegen ben je gekomen om het te hebben over wanneer je de romper tabee ‘moet’ (?) of ‘kan’ zeggen. De meeste ouders beginnen hier over na te denken zodra hun kind wat mobieler wordt. Rond de leeftijd van één jaar beginnen veel kinderen met lopen en worden ze actiever. Dit is een eerste moment waarop je als ouder kunt overwegen of de romper nog wel zo praktisch is.
Echter zit daar wel een nadeel aan en dat is dat het kind waarschijnlijk nog een luier draagt. De kans dat de kind de luier uittrekt, bijvoorbeeld onbewust in de nacht, is misschien nog iets te groot.
Zindelijkheidstraining
Over die luier gesproken, één van de belangrijkste redenen om de romper achterwege te laten, is zindelijkheidstraining. Veel kinderen beginnen hiermee tussen de 18 maanden en drie jaar. Tijdens deze periode is het belangrijk dat je kind snel en eenvoudig naar het toilet kan gaan. Een romper met drukknoopjes, is dan niet handig. Wellicht kan je een combinatie overwegen: overdag wordt het een onderbroekje en hemdje in combinatie met een luierbroekje, maar ’s nachts nog een romper met luier. Het proces van ‘geen romper meer’ hoeft echt niet over 1 nacht te gaan. Rustig aan!
Seizoensgebonden keuze
Een ander aspect om te overwegen is het seizoen. In de koudere maanden kan een romper extra warmte en bescherming bieden. Het zorgt ervoor dat er geen kille tocht langs het ruggetje van je kind kan komen, wat vooral belangrijk is bij kleintjes die veel buiten zijn of in een koud huis wonen.
In de zomer daarentegen, kan het dragen van een romper te warm en benauwd zijn, vooral als je kind al meerdere laagjes draagt. Dan kan het juist verfrissend zijn om je kleintje een losser kledingstuk aan te trekken, zoals een T-shirt en een korte broek.
Praktische tips voor de overgang
Als je besluit dat het tijd is om de romper achterwege te laten, zijn er een paar praktische zaken die je in gedachten kunt houden om de overgang soepel te laten verlopen:
- Begin geleidelijk
Introduceer nieuwe kledingstukken zoals onderbroekjes en shirts tijdens het zindelijkheidstraining-proces. Dit helpt je kind te wennen aan de nieuwe routine. Geloof ons dat sommige kinderen écht heel veel waarde hechten aan hun romper, dus doe vooral rustig aan. - Probeer verschillende opties
Elke ouder en elk kind heeft zijn eigen voorkeuren. Probeer verschillende soorten en maten ondergoed om te zien wat het beste werkt voor jullie. - Maak het leuk
Betrek je kind bij het kiezen van nieuw ondergoed. Kleurrijke en vrolijke prints kunnen de overgang naar ‘grote kinderkleding’ leuker maken. - Blijf flexibel
Het kan zijn dat je voor sommige situaties toch nog even een romper wilt gebruiken, zoals bij het slapen gaan of tijdens lange autoritten.
Op den duur zal je écht verschil merken. Mocht je er trouwens niet uitkomen qua zindelijkheidstraining, dan kan je altijd overwegen een professional in te schakelen. Bijvoorbeeld het consultatiebureau of de GGD heeft hier talloze tips voor.
De persoonlijke keuze
Uiteindelijk is er geen vaste regel voor wanneer je moet stoppen met het gebruik van een romper. Elk kind is anders, en elke ouder heeft zijn eigen manier om met deze overgang om te gaan. Het belangrijkste is dat je luistert naar de signalen van je kind en je eigen comfortniveau als ouder in acht neemt. Vraag je om een duidelijke leeftijd, dan zouden wij zeggen: rondom de tweede verjaardag van het kind. Wellicht kunnen andere ouders bij je in de buurt hier ook advies over geven.
Conclusie
Het moment om te stoppen met het gebruik van een romper hangt af van verschillende factoren zoals de leeftijd, mobiliteit, zindelijkheidstraining en seizoensgebonden overwegingen. Het is een persoonlijke keuze waarbij je als ouder het beste kunt luisteren naar de behoeften van je kind en je eigen intuïtie. Het allerbelangrijkste is dat je kind zich comfortabel en vrij kan bewegen, of dat nu met of zonder romper is.